Varför jag dansar av Carina Bagge

August 11, 2016 Mona Edwertz

Carina Bagge

Fri dans

Dansen är för mig ett sätt att uppleva mig själv. Att uppleva min kropp och mina känslor, allt som är jag. Hjärnan lurar oss lätt, men kroppen kan inte ljuga. När jag överlämnar mig till kroppen och dansen, berättar kroppen sin egen historia om mig och vad som pågår i mig.

När jag t ex har ett tema för min dans, som när jag på Nyårsafton dansar mitt nya eller mitt gamla år, eller dansar Hjärtats dans, då visar min dans så tydligt och berörande det jag vill utforska. När kroppen själv får kommunicera, utan inblandning av hjärnan, då – äntligen – kan jag se klart. Att dansa är för mig min terapi och min medicin, min kraftkälla och min inspiration.

Traditionell dans

När jag dansar traditionella danser från Ghana/Nigeria där rytm och danssteg hänger intimt samman, då får dansen ytterligare en dimension. Det känns som om min kropp visualiserar trummornas rytmer, och trummorna sätter ljud på min dans. I de traditionella danserna har varje sång, steg och rytm sin egen historia, och dansen blir ett slags berättande via kroppen.

Groundance

Jag har i många år utforskat rytm och rörelse, först via Ghana-dansen och sedan med min egen rörelseform, Groundance. Var börjar en rörelse och var slutar den, i kroppen och i rytmen? Varifrån kommer kraften till en rörelse? Var sker själva rörelsen? När jag dansar och rör mig utifrån de här aspekterna, blir mina rörelser balanserade och utan ansträngning, de engagerar hela kroppen inifrån och ut, och det finns sekvens av både kraft och vila i dem. Då hamnar jag i ett slags självsväng och kropp och rytm blir ett. Jag lägger stor vikt vid att hitta rätt musik till mina rörelser, de ska passa som hand i handske. Någon har sagt att Groundance känns som en skön helkroppsmassage – och jag kan bara hålla med!

Dans är ju det mest naturliga som finns. De nakna fötterna på moder jord. Kropp, rytm, rörelse – det är allt.

Jag är så tacksam, förundrad och hänförd över att jag har en så stark relation till dansen.

Carina Baggescroll to top Local affordable webdesign, graphic design, branding and marketing offered by Bristol Based Design JG - A creative digital agency.

Digital Marketing & Creative Agency
Bristol Based Website Design & Development
Branding, Logo & Graphic Design