Why I Dance by Fredrik Holmquist

May 1, 2016 Mona Edwertz

Fredrik H

KROPPEN MINNS
Nyår 2014. Hela kroppen tar emot musiken. Rytmen och melodislingorna blir som en del i varje cell i min kropp. Allt blir ett! Allt stämmer! En stark lyckokänsla. Jag gör inte längre, jag ÄR! Glädjetårar. I detta lyckorus dyker en liten pojke upp…jag är i hans kropp…han är i min kropp… jag ser mina barnfötter svepa fram över golvet…vi återförenas. Det har gått mer än 60 år men nu, i den här dansen, kan jag känna igen och minnas min glädje i att dansa som barn.

Efter en längre sjukhusvistelse var jag som 8-åring tvungen att lära mig gå igen. Ganska snart började jag dansa. Dansa med barnets hela glädje att kunna röra mig fritt igen. Jag minns hur jag försvann in i musikens landskap, ett landskap där 8-åringens fantasi inte satte några gränser. Jag dansade i skogsgläntor, på havstränder, på scen inför publik.

Kroppen minns! En rörelse, en rytm, en lukt, en melodi, fotens smekande kontakt mot golvet. Kroppens minne väcks och minnet flyter upp i medvetandet. Så kan dansen väcka till liv bortträngda minnen av glädje och sorg.

SKAPANDE
Dansen utvecklar min kreativitet. När jag fastnat och inte hittat lösningar och inspiration i mitt konstnärliga arbete, kan under dansen plötsligt bilder dyka upp som visar möjliga vägar framåt. Dansen ger mig frihet och befriar mig från begränsande negativa självuppfattningar.

IF YOU CAN FEEL IT – DANCE IT!
IF YOU CAN’T FEEL IT – DANCE IT!
IF YOU LIKE IT – DANCE IT!
IF YOU HATE IT – DANCE IT!
IF YOU CAN DANCE IT – DANCE IT!
IF YOU CAN’T DANCE IT – DANCE IT!

Som ett mantra malde dessa och liknande fraser i mitt huvud under en 5 rytmer workshop.

KÄNSLORNA
Dansen ger mig tillgång till mina känslor. Att med kroppen få släppa ut och uttrycka sorg som ligger inkapslad i en frusen bröstkorg. Att komma till dansen med huvudvärk och upptäcka, och i min dans uttrycka, ilskan som inte fått komma ut. Att komma till dansen trött och utan energi och plötsligt känna hur hela kroppen skrattar och förundrat betrakta fötterna som lever sitt eget liv. Kroppen tar över…..YEEEAAAHHH! Här gäller det bara att försöka hänga med! Att mitt i Kaos få känna kroppens alla aktiva sinnen som möjliggör att jag uppfattar och kan röra mig till musiken. Kroppens alla delar i perfekt samspel.

LEKEN
Dansen ger mig tillgång till leken med olika uttryck och roller. Maskulint och feminint. Utåtriktad styrka och kraft och inkännande mjukhet. Dansen ger mig tillfälle att få leka med roller som eldig tangodansare, hänförd Hare Krishna, låta fötterna stampa i varm afrikansk jord… och att bara få uttrycka vem jag är just nu.

NJUTNING
I dansen blir min ålder oväsentlig. Även om jag för det mesta är äldst på dansgolvet är jag lyckligt befriad från alla tankar på detta. En njutning att få glädjas och känna sig sensuell även i en äldre kropp!

Tack Jonas och alla ni fantastiska och modiga dansare i alla åldrar.

Fredrik Holmquistscroll to top Local affordable webdesign, graphic design, branding and marketing offered by Bristol Based Design JG - A creative digital agency.

Digital Marketing & Creative Agency
Bristol Based Website Design & Development
Branding, Logo & Graphic Design