Why I Dance by Susanne Nilsson

April 1, 2016 Mona Edwertz

Susanne

Jag minns känslan för 20 år sen efter att jag dansat loss helt fritt för första gången. Vi som dansat kom ut ur lokalen och alla började prata direkt. Jag var förbluffad, hur kunde de prata, kände de inte att vi nyss varit med om något ofattbart stort, något som gjorde mig ordlös och som ny.

De 5 rytmerna har jag dansat i 12 år nu, jag blev störtförälskad och kastade mig rakt ut. Framför allt mötet med Kaos. Kände att om det här slags utloppet finns, en väg igenom dagens stress, intryck och blandade känslor, och in i någonting större som ger mening, då klarar jag av att vara människa och leva det här livet.

Som barn vet jag att jag längtade efter en plats där jag kunde få skrika, att få komma till uttryck. Tänkte att jag kanske kunde skrika i skogen, men var då rädd att skrämma någon icke ont anande bärplockare. Dansen är mitt skrik, genom kroppen kommer jag till fullt uttryck.

Jag dansar för att jag vill och liksom måste. Dansen finns här inne, och att den får komma ut och flöda, är lika viktigt som att äta och dricka. Dansen gör mig klarare i huvudet och får mitt hjärta att studsa. Jag dansar för att jag vill gå djupare in i livet, genomborra livet. Den ger mig tydligare sinnen, känslorna får dansa fritt och jag lämnar över mig till något som är större. Jag tar det här större, som kommer fram genom dansen, i handen, och följer med på äventyr. Kropp, själ och ande, tanke, vilja och känsla, allt kommer samman i ett vibrerande och klart nu.

Att låta fötterna flöda i dans hjälper mig att fördjupa andningen, att ta stora sköna andetag nerifrån magen.
Inuti mig finns så mycket färg som vill få komma ut och få någon slags form, tusen trillioner toner och stämningar som vill få komma ut och dansa. Sensuella sensationer, intuitiva klarheter, subtila aningar. Att dansa är som att beträda en parallell verklighet, en magisk plats i klarare färger, en plats för drömmar och längtor. Toner i knäna, muskler och senor, längtan i märgen, tusen kanariefåglar i en bur i hjärtat som vill få komma ut och sjunga för alla som vill lyssna. Någonting stort och vilt och stilla som är min själ som vill få synas och komma nära.

Jag dansar för att jag vill leva i den stora glädjen.

Jag dansar för att det är det finaste sättet att mötas på. Ordlös direkt kommunikation, ögon i ögon och hjärta mot hjärta. Det blir ett sant möte, det går inte att göra några omskrivningar, det blir som det känns, just nu. Att dansa är som att gnugga ögonen, gnugga och skaka om kroppen, känna att jag bor i den här kroppen och jag är fri, och där är du, här är vi.

I dansen bejublar vi livet, så som det förtjänar. Det oerhörda att vi har en kropp, att det finns glädje och sorg, att vi har varandra. Vi kommer samman och efter ett stund dansar våra hjärtan i takt, det är storslaget, en kraft att räkna med, en kraft som kan förändra världen som vi känner den.

I mitt jobb som waldorfförskollärare dansar jag på sätt och vis också. Jag spenderar mina dagar med ett gäng 2-3 åringar, och vi kommunicerar mestadels ordlöst. Vi pratar med ögon och hjärtan, i gester, i lek, i rytm och takt. De följer min andning och jag håller dem och ser dem och vi dansar i dagens rytm, i årstidernas växlingar, i glädje och sorg. När jag kommer hem spelar jag vidare på min fiol, genom mina händer dansar jag ut genom fiolens sköna form, låter mina känslosträngar få flöda och forsa.

Jag älskar att bevittna mina meddansare, att fira allas inneboende skönhet och strävan. Och jag älskar att välja och spela musik, att skapa ett rymligt och magiskt rum där allt är möjligt och kan hända. Jag har i flera år vetat att jag vill utbilda mig till lärare i de 5 Rytmerna, att ta dansen ett steg längre. Vilken ära att få hålla ett dansrum, i ödmjukhet och respekt. När jag dansar tillsammans med alla i rummet går jag djupt in i mig och i dansen, och hinner inte med att upptäcka och fröjdas över allt fint som händer för alla. Som lärare kommer jag äntligen att få lyssna och se fullt ut.

Susanne Nilssonscroll to top Local affordable webdesign, graphic design, branding and marketing offered by Bristol Based Design JG - A creative digital agency.

Digital Marketing & Creative Agency
Bristol Based Website Design & Development
Branding, Logo & Graphic Design